Idag ska vi diskutera en av de mest grundläggande ideologierna inom kampsport, att hela personen fostras och formas under utövandet. Träningen gör dig komplett som person. På japanska kallas detta Shin-Gi-Tai och står för:

  • Shin = Mind
  • Gi = Technique
  • Tai = Body

Teknik, kropp och själ tränas var för sig men också tillsammans som en helhet. För utövare som har nått lite längre i sin utövning utvecklas de tre aspekterna i harmini med varandra och inte var och en för sig.

För alla karateutövare är flexibilitet och styrka två viktiga egenskaper tillsammans med; styrka i ben och höfter, uthållighet, koordination och balans. Att utöva karate innebär att du så småning om utvecklar och förbättrar alla de fysiska egenskaperna och rätt teknik – men det kräver att du är totalt koncentrerad och har öga för detaljer.

Koncentration, etikett och positiv attityd är olika sött att utveckla din personlighet och karaktär, dvs. träna SHIN. Själen tränas speciellt under utövning av zazen – den sittande meditation vi börjar och avslutar träningen med. Under zazen stillas sinnet och koncentrationen ökas.

To derive the full benefits of marterial arts, you should shoose a good club where correct ettiquette is maintained and where propper attention is paid to technical detail as well as having a nice friendly atmosphere. /Keiji Tomiyama

Integrationen av Shin-Gi-Tai är det unika och speciella med att träna kampsport.

Läs gärna de andra delarna av Väserås Karatecenters webbserie filosofistund:

  1. Attityd och självförsvar
  2. Att ta initiativ
  3. Varför vi sitter i Zazen

Originaltexten finner du i Keiji Tomiyamas bok Fundamentals of Karate-do sidorna 16-17. Denna bloggpost bygger på en tolkning av texten, fria tankar kring textens betydelse samt några tänkvärda citat.