Är karate något för mig?

Karate passar alla oavsett ålder, kön och träningsbakgrund. Klubbens yngsta deltagare är fem år gamla och och den äldsta är 65 år. Du bygger gradvis upp din styrka och kondition utefter din egen förmåga. Det finns lika många anledningar att träna karate som det finns utövare.

Barn- och ungdomsträningen är en viktig del av vår verksamhet. Vid ungdomsträning tar vi  hänsyn till de aspekter och den pedagogiska kunskap som denna undervisning kräver. Vi har både barn- ungdoms och tjejläger för att öka sammanhållningen mellan grupperna på klubben. Flera gånger om året utvecklas vi tillsammans med andra klubbar inom samma stil på både nationell och internationell nivå.

 

Varför ska jag träna på Västerås Karatecenter?

Träning: Västerås Karatecenter är en av mellansveriges största klubbar. Det finns åtta olika grupper vilket gör att träning anpassas efter ålder och avancemang. De minstas träning betonas till stor del av lekfulla moment. För de som vill tävla finns specialträningar som hålls av tränare med lång erfarenhet som domare eller tävlande. På klubben finns erfarna tränare och så mycket som 13 stycken svartbältare. Det råder kamratlig stämning och vi hjälper varandra att bli bättre. Du har alltid utrymme att utvecklas och utmana dig själv på träningen. Det är bara du själv som sätter gränserna och det är bara dig själv du jämför dig med.

Dojoregler – De tekniska principer vår träning följer

Barn- och ungdomsträningen är en viktig del av vår verksamhet. Vid ungdomsträning tar vi  hänsyn till de aspekter och den pedagogiska kunskap som denna undervisning kräver. Flera gånger om året utvecklas vi tillsammans med andra klubbar inom samma stil på både nationell och internationell nivå.

Läger: Under en vanlig träningstermin hålls ett antal olika läger. Att delta på ett läger är ett bra sätt att lära känna dina träningskamrater bättre, både de som tränar i andra grupper och andra tider än dig själv och de som tränar på andra klubbar i Sverige. Under en termin anordnas exempelvis barn- och ungdomsläger, tävlingsläger, tjejläger och sommar/höstläger.

Tävling: För dig som vill tävla i Karate finns en väl utvecklad tävlingsverksamhet. Det finns extra träningar för dig som vill tävla och flera gånger om året hålls tävlingsläger där Kofukan-klubbar från hela Sverige träffas och tävlingstränar tillsammans.

Vänner för livet: Förutom de många träningstillfällena på en vecka och de läger som anordnas flera gånger under en termin försöker vi samla ihop så många som möjligt och göra roliga saker som inte är direkt karaterelaterade. Exempel på sådant är att gå bowla, spela biljard, åka snowboard eller grilla tillsammans på Björnön.

 

Hur går en vanlig karateträning till?

Träningen börjar och slutar alltid med en hälsningscermoni. Efter uppvärmningen tränas Kihon, Kumite och/eller Kata. Kihon: Träning av grundtekniker. Är en viktig del av karateträningen både på grundnivå och mer avancerad nivå. Du tränar korrekta sparkar, slag, blockar och ställningar. Kumite: Kallas även sparring eller fight. Tränas mot partner under kontrollerade former. Kata: En serie med förutbestämda kombinationer av sparkar och slag.

På studiebesök i Dojon – Detaljerad genomgång av ett träningspass.

 

Vad ska jag tänka på inför första karateträningen?

Västerås Karatecenter har antagning av nybörjare under hela terminen. De flesta börjar vid terminsstarten i januari eller augusti. Första gångerna du tränar karate kan du ha på dig vanliga träningskläder som långa byxor och t-shirt. Inga skor behövs eftersom du tränar barfota.  När du bestämt dig för att fortsätta köper du en karatedräkt, gi. Ta gärna med en vattenflaska.