Höstens träningsläger i Norrköping – 2014

Häng med på ett av Kofukan Swedens årliga träningsläger i Norrköping med bl.a. Shihan Keiji Tomiyama.

Nu i helgen som varit (31/10 till 2/11) var höstens stora träningsläger för Kofukan Sweden. Värd för lägret var Norrköping Shito-ryu Karateklubb. Tränare var Shihan Keiji Tomiyama 8 Dan, Dick Schörling 6 Dan, Enrico Vatteroni 6 Dan och Michael Johansson 6 Dan. Lägret besöktes också av Domenico Graziano 6 Dan, från Kofukan Norge, som hjälpte till att instruera. Från Västerås Karatecenter åkte det 13 personer — och totalt på lägret var det runt 40 personer.

För 1 Dan och uppåt började lägret redan på fredagskvällen. Första passet tränade alla på katan Chinto. Chinto är en Shuri-te-kata som finns med i vårt graderingssystem vid gradering till 4 Dan. De flesta i gruppen hade övat på denna tidigare. Tomiyama ledde träningen och katan genomfördes stegvis.

Andra och sista passet på fredagskvällen var till för 3 Dan och uppåt. På detta pass övades katan Papuren.

Enrico och Gustav Papuren - Norrköpingslägret HT2014
Gustav och Enrico övar på katan Papuren.

Även första passet på lördagen tränades endast av 3 Dan och uppåt. Nu kördes Papuren, från kvällen innan, som uppvärmning och träningen gick sedan över till att fokusera på Katan Paiko. Under tiden anlände resten av lägerdeltagarna från våra olika klubbar; alla med Kyu-grader. När folk anlänt och klockan slagit 10:30 så samlades alla för gemensam lägerstart och hälsning. Innan träningen började så genomfördes en diplomceremoni där alla som graderat sig till någon Dan-grad (svartbältesgrad) sedan förra vinterlägret fick ta emot sitt diplom av Sensei Tomiyama — riktigt mäktigt!

Uppvärmning - Norrköpingslägret HT2014Mellan träningspass.

På andra lördagspasset tränade alla gemensamt under ledning av Tomiyama. Lägerdeltagarna fick gå ihop i par och varianter av grundkombinationerna tränades med ett mer avancerat fokus på acceleration i förflyttelse och kraft i teknikerna. Sedan var det dags för en välbehövlig lunch.

På eftermiddagen delades gruppen upp i två, med svartbältare i en grupp och Kyu-grader i en annan. Svartbältesgruppen leddes av Tomiyama och katan Tommari Bassai (besläktad med Bassai-dai) skulle gås igenom. Denna gång var det endast en enda person i gruppen som kunde katan helt sedan tidigare. Passet började med att Tomiyama berättade lite kort om Tommari Bassais historia och familj. Efter det gicks katan stegvis igenom till det att hela mönstret satt. Detta följdes av träning av bunkais på katan (exempel på praktiska tillämpningar av olika delar av Katan). Flera bunkais kändes igen från Bassai-dai.

Innan träning - Norrköpingslägret HT2014
Fem minuter innan träningsstart.

Under tiden tränade andra gruppen på Katan Jion. Jion, som betyder ”nåd”, finns med i graderingssystemet vid gradering till 3 Dan. Efter halva passet så delades denna grupp upp ytterligare. 1 Kyu fick träna på Seienchin under ledning av Dick. Väldigt givande träning då 1 Kyu måste visa Seienchin vid gradering till 1 Dan. Mycket uppskattad träning där många detaljer i katan reddes ut! Resten fick fortsätta Jion-träningen genom att träna på tillhörande bunkais med Michael.

På kvällen möttes alla upp på restaurang Asken, i centrala Norrköping, där det åts en suverän tre-rätters middag. Efter middagen var alla rejält trötta och det var dags att börja dra sig tillbaka.

Innan middag - Norrköpingslägret HT2014
Fördrink innan middagen på lördagskvällen.

På söndagen, lägrets sista dag, fick svartbältarna träna på detaljer i både Tommari Bassai och Chinto — även bunkais på den sistnämda. Kyu-graderade delades åter upp och tränade vidare på Seienchin och Jion.

Lägret avslutades med gemensam träning av tillämpningar på dubbelblockeringar med Gedan-barai och Yoko-uke. Ett fartfyllt och ansträngande avslut på ett väldigt bra läger.

Gruppfoto - Norrköpingslägret HT2014
Gruppfoto taget på lördagen.

Tack till Tomiyama, Dick, Enrico och Michael för ett toppenläger! Tack även till Christian, från Norrköping Shito-ryu, som bl.a. arrangerade den goda middagen på lördagskvällen — och alla härliga lägerdeltagare!

På återseende!